Αδιάβροχα ρολόγια

25.09.2014

Το κείμενο αυτό έχει ως στόχο να σας βοηθήσει να καταλάβετε τις μετρήσεις της αντίστασης του νερού στα ρολόγια.

Πολλοί συνδέουν την αγορά ενός καλού ρολογιού με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι το ρολόι τους είναι και αδιάβροχο. Τα περισσότερα ρολόγια χειρός είναι – κατά κανόνα – Water Resistant που σημαίνει ότι έχουν αντίσταση κατά του νερού. Εννοούμε δηλαδή ότι το ρολόι μπορεί να έρθει σε τυχαία επαφή με το νερό, όπως η βροχή που πέφτει στο χέρι μας ενώ το φοράμε στον καρπό μας. Τα πραγματικά αδιάβροχα ρολόγιαόμως, δηλαδή αυτά που μπορούν να βυθιστούν στο νερό, πρέπει να έχουν ειδική σήμανση.

Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι ρολόι με την ένδειξη "3АТМ Water resistance" ή WR 30M ή 3BAR μπορεί να αντέξει ΜΟΝΟ σε τυχαία επαφή με το νερό. Τέτοιο ρολόι δεν είναι κατάλληλο για κολύμβηση ή κατάδυση. Η ένδειξη "3АТМ " είναι ίδια με την ένδειξη Water resistance (σημαίνουν το ίδιο πράγμα).

Ένα ρολόι χειρός θεωρείται πραγματικά αδιάβροχοστο νερό όταν στο καντράν ή στο πίσω μέρος του ρολογιού επάνω στην κάσα αναγράφει τουλάχιστον 10 ATM, ή 10 BARS, ή 100M και πάνω. Και αυτό προϋποθέτει σωστή μεταχείριση και συντήρηση.

Κάθε ρολόι που δεν αναγράφει τίποτα ή αναγράφει κάποιο νούμερο μικρότερο από αυτά, τότε θέλει πολλή προσοχή. Αν το νερό περάσει τελικά στο μηχανισμό του ρολογιού μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο μηχανισμό, ακόμη και να διαβρώσει το καντράν και τους δείκτες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλα τα αδιάβροχα ρολόγια στην σελίδα μας είναι με 3АТМ Water resistance! Αν έχει μπεί νερό στο ρολόι σας η αιτία πιθανότατα είναι κακή μεταχείριση και δεν θα δεχόμαστε τέτοιου είδους επιστροφές.

Πάνω